Gezamenlijke herdenkingsceremonie PALESTIJNEN EN ISRAELIERS 2025

 

In samenwerking met wijkcentrum De Mare Nostrum organiseerden wij op 29 april: 

 

Online streaming van: 

20e Gezamenlijke herdenkingsceremonie

Palestijnen en Israëliërs

 

(Klik het beeld hierboven om de uitzending te bekijken) 

 

Empathie zonder grenzen - reflectie met een hart

Er waren 30 mensen bij elkaar gekomen om de uitzending van deze herdenking bij te wonen in Mare Nostrum. Combatants for Peace en Parents circle families forum organiseren deze ceremonie al 20 jaar die wereldwijd wordt uitgezonden naar meer dan 200.000 kijkers. Elk jaar worden de slachtoffers die vielen sinds 1948 herdacht, en het besluit om gezamenlijk vrede en rechtvaardigheid te creëren vernieuwd. Dit jaar werd onder het thema "Kies Hoop, kies Menselijkheid" natuurlijk de tragische en onmenselijke huidige oorlogssituatie genoemd, net als het afgelopen jaar.

 

1. Over de twee organisatoren 

Combatants for Peace, opgericht in 2006 door voormalige strijders van beide kanten. Zij werken samen om de bezetting, de cyclus van geweld en haat te beëindigen en vrede, gelijkheid en vrijheid voor allen te realiseren. Bij Parents Circle Families Forum, zijn hun belangrijkste activiteiten:

Dialoogvergaderingen voor jongeren en volwassenen. Een Israëliër en een Palestijn, die hun persoonlijke verhalen over rouw vertellen en hun keuze uitleggen om deel te nemen aan dialoog in plaats van wraak.

 


2. Persoonlijke verhalen 

Voorafgaand aan de livestream werd een Gazaan en een Israëli - beiden inwoners van Nederland - uitgenodigd om hun gedachten te delen. Samen met het Flame of Hope team hebben ze voorafgaand aan de bijeenkomst elkaar drie keer online ontmoet en als mens leren kennen.

Ze hadden meer overeenkomsten dan verschillen! Beiden waren het eens over het beëindigen van de militaire bezetting en het onrecht gedaan aan de Palestijnen, - wat niet alleen ons standpunt is, maar ook van de organisatoren van de ceremonie -, maar ook hun ervaringen: vroeger hadden op dagelijks niveau beiden goed contact met 'de anderen'.  Tragisch genoeg werd het steeds schrijnender door het verharde politieke beleid na 2000.  

Tenslotte deelden ze dezelfde visie en wens: we willen elkaar als mens blijven zien en verbonden zijn met alle mensen die om vrede en gerechtigheid vragen en ervoor in actie komen.

 

3. "Dubbele" streaming

Hierna begon de live streaming: ook hier waren persoonlijke verhalen de leidraad. Pijn en verdriet kennen geen grenzen, daarom werd steeds geroepen om de kant van de 'menselijkheid' te kiezen, dus voor hoop op vrede. 

Net als vorig jaar konden Palestijnen uit de Westbank niet aanwezig zijn vanwege het verplaatstingsverbod. Ondanks deze omstandigheden hadden ze zich verzameld in Beit Jala en van daaruit verzonden ze hun boodschap, evenals video-opnames. 

Kijk alstublieft zelf een kijkje nemen aan de ceremonie om hun boodschap van hart tot hart te ontvangen. (Klik het beeld hieronder om te zien)


4. Stilte met de Flame of Hope 

Na afloop van de live streaming werd in stilte nogmaals de doden herdacht, evenals onze wens voor vrede en gerechtigheid toegevoegd in de Flame of Hope, die zowel de historische vlammen uit Palestina als Israel bevat. Deze vlam is een vereniging van zestien historische en heilige vlammen uit de wereld, zie hier 16 vlammen.

 

Vijf deelnemers brachten de vlam van elke kaars op elke tafel samen tot één: 'samen maken we ons sterker'!  Vervolgens werd deze door Halima van Mare Nostrum in de stormlamp veiliggesteld, om verder weer eeuwig te laten branden met de ruim 400,000 wensen die al zijn toegevoegd. (o.a. die van Paus Franciscus!)

 

We houden deze vlam eeuwig brandend door steeds nieuwe vlammen en wensen te verzamelen,

tot de hele mensheid verenigd wordt en vrede op aarde voor allen gerealiseerd wordt.  


 

5. Reactie van de deelnemers - verbindend en leerzaam!

Als laatste onderdeel was er ruimte om van gedachten te wisselen. Het was erg zinvol om verschillende reacties te ontvangen. De ontmoeting met andere deelnemers werd door velen heel fijn ervaren, zelfs ontroerend. Hierover meer over aan het einde van de blog.  

 

Ander geluid was er ook: in de ceremonie werd de historische en actuele context niet (genoeg) genoemd, anders komt het over alsof in deze 'oorlog' of 'conflict' - hoe je het ook noemen wil - tussen twee gelijkwaardige partijen is. Dat is wel waar en dat komt zeker niet (vaak) in de Westerse media. 

De bezetting is minstens twee keer genoemd (hier en hier) tijdens de ceremonie, toch heb ik (Miwa, Flame of Hope) deze feedback doorgegeven aan de organisatoren. Voor henzelf is de situatie uiteraard heel duidelijk, omdat ze juist zo hard werken om die realiteit te veranderen - tot het riskeren van hun eigen leven aan toe -, het is toch duidelijker om dit aspect te melden in het begin, voor nieuwe mensen in deze materie. We kunnen altijd verbeteren!       

 

Verder geluiden:

- hoopvol, bijzonder, ontroerend, waardevol

- verrast door 'gedeelde' ceremonie

- zeer verbindend

- Persoonlijke verhalen maakten krachtig en grote indruk

- Bijzonder om te zien hoe mensen een keuze maken en zich niet te laten leiden door pijn maar kiezen voor verbinding en vrede. 

- "Dank aan iedereen die deze avond mogelijk heeft gemaakt!"

  

"Wat wilt u nog meer zien gebeuren?"

- vaker bijeenkomsten!

- bijeenkomsten/demonstraties voor vrede, zonder polarisatie of partijdigheid

- ontmoetingen van mensen met verschillende achtergrond, in vrede en respect, en oprecht nieuwgierig naar elkaar. 

 

Tot slot: dankwoord van Sayel, een Palestijn combatant for peace, zijn toespraak uit Beit Jala: 

"Thank you to everyone who came and following from home, you are part of our hope. " 

 

Hartelijk dank aan het wijkcentrum Mare Nostrum die deze bijeenkomst mogelijk heeft gemaakt en voor de zeer prettige samenwerking!